Salmer til begravelse
Når afdøde skal begraves fra kirke eller fra kapel med en præst, vil I som oftest blive bedt om at vælge mellem 2 og 4 salmer, der kan synges som en del af begravelsen.
I salmebogen findes i udgaven fra 2002, som er den nyeste udgave, 791 salmer. Alligevel er det igen og igen de samme salmer vi tendentielt vælger, og som jeg oftest hører ved begravelse. Måske formår nogle af teksterne at tale mere ind i noget, vi kan mærke eller forholde os til, end andre. Og så er jeg sikker på, at vi holder af at synge salmer, vi i forvejen kender. I tid med sorg og tab har vi måske ekstra brug for at kunne læne os ind i noget, der føles lidt trygt.
Salmers traditionelle overlap
Eksempelvis synger vi ”Dejlig er jorden” ved juletid- men ofte også til begravelse. Som en slags afsluttende, kærlig kommentar til et levet liv. Louis Armstrongs ”What a wonderful World”- kunne opfattes som en mere verdslige version med samme budskab.
Salmen ”Du, som har tændt millioner af stjerner” hvis tekst blev skrevet i 1981 af Biskop Johannes Johannesen med musik af Erik Sommer vælges også utrolig ofte til begravelse. Titlen skaber øjeblikkeligt et smukt syn for det indre øje- i teksten ligger en fin, ydmyg taknemmelighed for livet. Den salme har skrevet sig ind i vores begravelseskultur, efterhånden med store bogstaver, for den vælges meget, meget ofte, selvom den i et historisk perspektiv er relativt ny.
Traditionelle valg
Den salme jeg trods alt har hørt og sunget med på allerflest gange ved en bisættelse eller begravelse, også til min egen fars og mine bedsteforældres begravelser er ”Altid Frejdig når du går”. I virkeligheden var det ikke en salme, men en væbnersang, der indgik i Chr. Richardts syngespil “Tornerose” fra 1867. Først i 1953 blev den optaget i den danske salmebog, fordi den fik stor betydning for de dødsdømte danske frihedskæmpere under den tyske besættelse. ”Altid Frejdig når du går” har på den måde skrevet sig ind i- ikke bare vores begravelseskultur, men også som en del af vores historie. Den er kort og enkel, og mange, særlig af de ældre generationer kan huske den udenad.
Musik med personlig reference
Vi vælger ofte bestemt musik eller bestemte salmer eller sange, der har referencer til den dødes liv. Derfor er det aldrig tilfældigt, når vi skal vælge musik til afsked med et elsket menneske. Vi kan vælge den dels ud fra et forhåndskendskab til hvad ”man gør”- altså hvad der er tradition for. Det kan være tidligere erfaring med afsked, der er et referencepunkt. Eller det kan være afdøde havde en yndlingssang, det kan føles godt og rigtigt at spille i kirken eller kapellet, hvor man siger farvel. Eller det kan være en bestemt komponist eller sangskriver, der lige præcis med toner og ord har ramt noget særligt, der får familie og venner til at tænke på den, de har mistet. På den måde kan musikken skabe en slags forbindelse mellem de levende og den døde.
Det er alt sammen grunden til, at øjnene ofte bliver ekstra blanke, når rummet fyldes af musikkens toner; for den taler direkte ind i vores følelser- det er det, musikken kan. Det er, både i konkret og overført betydning som at trykke på en knap.
Når I skal vælge musik til begravelse, kan I tage udgangspunkt i
hvis det er tilfældet, at den I har mistet, selv har skrevet sine ønsker ned
-musik, som har en reference til et minde, salmer eller sange, I har sunget sammen ved særlige lejligheder
-musik, I associerer med den, I har mistet, som I har lyst til at spille eller synge
Enkelte gange vil et stykke musik passe til den, I siger farvel til, men måske ikke være passende at spille i kirken. I så fald kan en af os fra Unik Afsked medbringe en højtaler og spille musikken udenfor kirken efter begravelsen, inden vi kører derfra som en smuk, personlig hilsen og afslutning.
Populære salmer til begravelse
- Altid frejdig når du går
- Dejlig er jorden
- Du som har tændt millioner af stjerner
- Nu falmer skoven trindt om land
- Lysets engel går med glans
- I østen stiger solen op
- Se, nu stiger solen af havets skød
- Jeg er træt og går til ro
- Op al den ting, som Gud har gjort
- Den signede dag med fryd vi ser
- En rose så jeg skyde
Præsterne kender selvsagt mange, mange andre salmer- og nye kommer til. Udfordringen kan være at det kan være svært at synge med på en salme, man ikke på forhånd kender.
Gode råd i forbindelse med valg at salmer til begravelse
- Tag eventuelt selv et kig i salmebogen som findes her: https://www.dendanskesalmebogonline.dk/
- Mange salmer er indsunget, og kan lyttes til på nettet. Når I både kan læse salmernes tekster og lytte til melodierne, kan I på et oplyst grundlag vælge de salmer, I synes passer allerbedst til den, I skal sige farvel til.
Traditionelle valg
Samtlige salmers tekster findes i salmebogen under et bestemt nummer, der kan slås op. Salmebøgerne omdeles af kirketjener eller kapelbetjent til følget ved ankomst til kirken eller kapellet. Hvis afdøde eller familien har ønsket sig at en af salmerne skiftes ud med en sang, skal teksten på forhånd trykkes i et personligt salmehæfte, eller i det mindste på et løst ark papir, som kan lægges ind i salmebogen til lejligheden.
De fleste organister kan spille det meste- men man kan ikke altid forvente at de kan eller vil spille noget, der ligger meget langt fra melodierne, der hører til salmerne. Har afdøde eller I alternative ønsker, skal I drøfte det med præsten.