Tonerne af et farvel
musik til bisættelse eller begravelse
Musik er uendelig vigtig i forbindelse med afsked. Hvordan kan det være?
Følelsesmæssigt
For det første, så kan bestemte sætninger i sange eller salmer, og særlige musikalske kompositioner udtrykke noget af det, der kan være så svært at få sagt, når man er i sorg. Musik kan være et ordløst sprog, vi har brug for at dele med hinanden, når ord ikke rækker.
Musikken er en ceremoniel løftestang
For det andet fungerer salmer, sange eller musik som en slags ceremoniel løftestang, et af de bærende elementer i forbindelse med afsked.
Man kan høre præcis de samme numre i bilradioen på en motorvejsstrækning fra a til b. Men tro mig- lyden og stemningen er en helt anden når musikken bliver spillet i forbindelse med afsked. Derfor kan det meste musik også spilles, når vi skal sige farvel. For vi associerer tonerne med den, vi siger farvel til.
Tradition
For det tredje skaber det at lytte til et udvalgt stykke musik sammen eller at synge en sang sammen en følelse af fællesskab- vi knytter bånd til hinanden. Siden tidernes morgen har musik og sang i alle kulturer overalt i verden hjulpet os igennem rites of passage– de overgangsritualer, som er den del af livet. Musik og sang er en forventet, forudsigelig og selvfølgelig del af ritualerne- ikke mindst i forbindelse med afslutningen på et levet liv.
Musik med personlig reference
Vi vælger ofte bestemt musik eller bestemte salmer eller sange, der har referencer til den dødes liv. Derfor er det aldrig tilfældigt, når vi skal vælge musik til afsked med et elsket menneske. Vi kan vælge den dels ud fra et forhåndskendskab til hvad ”man gør”- altså hvad der er tradition for. Det kan være tidligere erfaring med afsked, der er et referencepunkt. Eller det kan være afdøde havde en yndlingssang, det kan føles godt og rigtigt at spille i kirken eller kapellet, hvor man siger farvel. Eller det kan være en bestemt komponist eller sangskriver, der lige præcis med toner og ord har ramt noget særligt, der får familie og venner til at tænke på den, de har mistet. På den måde kan musikken skabe en slags forbindelse mellem de levende og den døde.
Det er alt sammen grunden til, at øjnene ofte bliver ekstra blanke, når rummet fyldes af musikkens toner; for den taler direkte ind i vores følelser- det er det, musikken kan. Det er, både i konkret og overført betydning som at trykke på en knap.
Når I skal vælge musik til begravelse, kan I tage udgangspunkt i
hvis det er tilfældet, at den I har mistet, selv har skrevet sine ønsker ned
-musik, som har en reference til et minde, salmer eller sange, I har sunget sammen ved særlige lejligheder
-musik, I associerer med den, I har mistet, som I har lyst til at spille eller synge
Enkelte gange vil et stykke musik passe til den, I siger farvel til, men måske ikke være passende at spille i kirken. I så fald kan en af os fra Unik Afsked medbringe en højtaler og spille musikken udenfor kirken efter begravelsen, inden vi kører derfra som en smuk, personlig hilsen og afslutning.
Nye tendenser i begravelseskulturen kan også høres, når vi siger farvel
Siden min karriere som bedemand, der startede i 2008, har jeg været vidne til, hvordan bestemte nye salmer og sange har fået plads i afskedsritualet som en central del af vores begravelseskultur.
I dag ser vi en klar tendens til, at verdslige, ikke-religiøse indslag har sneget sig ind under kirkernes tage i forbindelse med en begravelse. Og omvendt ser vi, at kristenkirkelige elementer også kan findes ved borgerlige begravelser og bisættelser, hvor pårørende ønsker sig, at en salme bliver sunget.
Hvem har ikke været til en bisættelse eller begravelse, hvor Kim Larsens ”Om lidt bli´r her stille” er blevet sunget eller spillet til slut, når kisten bæres ud eller følget forlader kapellet? Snart sagt enhver organist i enhver af landets kirker kan spille den lige så godt som ”I Østen stiger Solen op”, og det er efterhånden de færreste præster, der insisterer på at der kun synges salmer i kirken. For mange ønsker sig en bestemt sang i stedet for postludium, når kisten bæres ud.
De mest spillede ikke religiøse sange ved begravelse
- Om lidt bli´r her stille (Kim Larsen)
- Pianomand (Kim Larsen)
- What a Wonderful World (Louis Armstrong)
- Verden er i farver (Lis Sørensen)
- Lyse nætter (Alberte Winding)
- Er der nogen i himmelen? (Danser med drenge)
- My way (Frank Sinatra)
- Himmelhunden (Jodle Birge)
- Du kom med alt hvad der var dig (Jens Rosendal)
- Den blå Anemone (Eigil Harder|Kaj Munk)
- Time To Say Goodbye Sara Brightman og Andrea Bocelli
- Stille før Storm (Sebastian/Lis Sørensen)
- Halleluja (Leonhard Cohen)
- Sig nærmer tiden (Steen Stensen Blicher/Kim Larsen)
- Smile (Charles Chaplin/Christina Perri)
- Tusind Stykker (Anne Linnet)
Inspiration til alternative salmer og sange
- I morgen er der også en dag (Andreas Odbjerg)
- I dit korte liv (Poul Henningsen sunget af Ulla Henningsen)
- Fix you (Coldplay)
- Stille i verden (Kim Larsen)
- Stille hjerte, Sol går ned (Danmarks Radios Pigekor)
- Hold håbet op (Dy Plambech/Marianne Søgaard)
- Stjernefart (Shubidua)
- Fri (Rasmus Seebach)
- Jeg savner deg (Maria Mohn)
- Pludselig (Sebastian)
- Skybrud (Dy Plambeck/Marianne Søgaard)
- Shine on, You crazy Diamond (Pink Floyd)
- Lyset (Efterklang)
- Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage (tekst Naja Marie Aidt/Janne Mark)
- Min mor (August Høyen)
- Funeral (Lukas Graham)
- You´re Not There (Lukas Graham)
- Both Sides Now (Joni Mitchell)
- Knockin´On Heavens Door (Bob Dylan)
- Let it Go (James Bay)
- Jealous (Labrinth)
- Ain´t No Sunshine (Bill Withers)
Listen kunne fortsætte i det uendelige- for der er så utrolig meget fin musik. Ethvert levet liv er unikt- derfor er præferencer selvsagt vidt forskellige. Som sagt vil musik, som afspilles i forbindelse med begravelse, lyde på en særlig måde fordi den har en særlig betydning- som en del af fortællingen om livet.